2017. december 27., szerda

Harry (Hol)e vagy?-Hóember kritika

Harry Hole (ejtsd: Hule), a Jo Nesbo regények főhőse, az oslo-i rendőr főkapitányság igazi fenegyereke, 190 centi méter magas, szőke, tüskehajú, megalkuvást nem ismerő, rendkívüli tehetséggel megáldott, ám alkoholproblémákkal küzdő főnyomozója. Jo Nesbo Harry Hole-ja ikonikus figurájává nőtte ki magát az ún. skandináv kriminek, és méltán lett milliós rajongótábora szerte a világon. Jo Nesbo egy olyan karaktert épített fel aki egyszerre sármos, akiért "döglenek a nők",  és aki ugyanakkor esendő is ezért az olvasó tud hozzá kapcsolódni, együtt tud vele érzeni. Jo Nesbo regényei Harry Hole zseniális karaktere és az érdekfeszítő, feszült történetei mellett azért is váltak a "skandináv krimi" brandjévé, mert Jo Nesbo képes volt a cselekmények szálain keresztül bemutatni a skandináv (norvég) jól-léti társadalmat, annak könyörtelen kritikáját tárja az olvasó elé.Regényeiben képet kapunk a norvég társadalom szinte minden csoportjáról, az elit a felső-középosztály, és a társadalmon kívüliekről is. Alapvetően egy polarizált, számos társadalmi és szociális problémával küzdő Norvégia tárul fel előttünk, ahol a jól-lét mellett ugyanúgy ott van a társadalmi kirekesztés, a szegénység és a bűnözés szennye is. Jo Nesbo alaposan bemutatja a norvég fővárost is, a különböző történeti-építészeti és társadalmi karakterrel megáldott negyedeit, s a hosszú és hideg arktikus telek által uralt városi életet.Nem véletlen, hogy Oslo turizmusa fellendült az utóbbi években nem kis részben a Jo Nesbo regényeknek köszönhetően.
A könyvek vitathatatlan sikerei miatt is hatalmas várakozás előzte meg Jo Nesbo Hóember (The Snowman) című regényének első megfilmesítését. Sajnálatos módon azonban sokszor megesik, hogy a regények filmes adaptációi már nem képesek visszaadni az eredeti mű hangulatát. Ez történt a Hóemberrel is.Ugyan a film elkészülésében számos sztár vett részt, mégsem sikerült visszaadni a Jonesbo regények hangulatát. 
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy aki úgy ült be a moziba a filmre, hogy nem olvasott egy Jonesbo regényt sem, az megértette a történetet. Szerintem nem értett a filmből semmit sem.  A film ugyanis több szarvashibát is elkövetett. Az első óriási hiba Harry Hole karakterének elbaltázása. Jo Nesbo regényeiben Harry bár egy belső démonaival küzdő alkoholista, két dolog szent az életében. Az egyik a szerelme Rakel és fia Oleg, akiket rajongásig szeret és akikért a tűzbe menne, noha viszonya nővel nem felhőtlen. A másik pedig a munkája, a hivatása, amire az egész életét feltette. Nevezetesen a norvég társadalom szennyének a kipucolására. Ehhez képest a filmbéli Harry inkább hajaz egy gyenge akaratú alkoholistára, aki már rég feladta a küzdelmet, mint a könyvbéli erős jellemre. Legalábbis ezt sugallja  nyitókép amikor Harry egy tipikus zimankós téli norvég reggel, egyik alkoholmámoros éjszakája után egy  közpark játszóterén találja magát a mínusz 15 fokban.Az alkoholizmus stimmel, azonban a stupiditás már kevésbé, hiszen Harry a csúcsnyomozó soha nem aludna el éjjel, mínusz 15 fokban egy játszótéren.

A film további bakijai sorát növeli, hogy a forgatókönyv egyáltalán nem ragaszkodott a regény cselekményéhez. Ez igen nagy hibának bizonyult hiszen, míg a könyvben a gyilkos személyét és indítékát csak az utolsó lapokon tudjuk meg, addig a filmben már az első tíz percben... Kérdem én: mennyire lehet érdekfeszítő egy krimi úgy, ha mi nézők előbb tudjuk meg hogy ki a gyilkos, mint a főszereplő nyomozó? Több helyen átírták az eredeti cselekményt, olyan szereplőket halasztottak meg akiket nem kellett volna, és olyan mellékszereplőknek adtak teret ami szintén nem volt indokolt. Aki csak a filmet nézi meg, nem olvasta a könyvet, annak vajmi kevés fogalma lehet a főszereplő Harry és kedvese Rakel kapcsolatáról, ami az egyik alapmotívum Jo Nesbo minden harry hole-s regényében. Bár a Rakel főszerepét játszó Charlotte Gainsbourg jó színésznő, erre a szerepre mégsem volt jó választás. Igazából nem is értem, hogy miért Őrá esett a választás. A regényekben szereplő Rakel, egy hosszú, fekete hajú, fehér bőrű, vékony magas nő, hatalmas fekete szemekkel. Ehhez képest a filmben egy rövid hajú, alacsony és sovány Charlotte Gainsbourg játssza el Rakel szerepét és láthatóan a nő jobban ragaszkodik a férfihoz mint fordítva.
A Hóember regény megfilmesítésében két pozitívum mégiscsak akadt. Az egyik, a főszereplő Harry Hole-t megszemélyesítő  Michael Fassbinder, aki egyfelől jól hozta a klasszikus Harry Hole külsőt (190 centi magas, izmos, szőke kemény, ámde sármos vonásokkal bíró férfi), másrészt a mindenre elszánt nyomozó karakterét. Nem Fassbinder hibája, hogy jó párszor sántított a sztori, ő kihozta  a szerepéből amit lehetett.A másik erőssége a filmnek az operatőri munka ami valóban megpróbálja visszaadni a skandináv krimik vérfagyasztó hangulatát, a hóval fedett tájak, a hidegség és fagyott környzetetet, a dermesztő fehérséget vagy éppen sötétséget ami minden képkockán jelen van.
Mindazonáltal a film egy egyestés, egy kellemesen borzongató északi környezetben játszódó krimi, még ha nem sok köze is van az eredeti Jo Nesbo regényekhez. Alább az előzetese:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése