2012. április 19., csütörtök

Intouchables-Életrevalók



Hogyan köt életre szóló barátságot egy kékvérű párizsi arisztokrata egy külvárosi félbűnöző családból származó fekete férfival? Egyáltalán, hogyan képzelhető el az, hogy ez a két (oly távoli) világ találkozik egymással? Nem csupán az elméletek szintjén, hanem a valóságban is. Hogyan képzelhető el az, hogy két, mind korában, mind élethelyzetében, mind pedig kilátásaiban olyannyira különböző ember élete összefonódik és nemcsak hogy összekapcsolódik, hanem be is vonódik egymás életébe?
Eric Toledano és Olivier Nakache rendezte Életrevalókban mindez valósággá válik számunkra, amit a két remek színész Francois Cluzet és Omar Sy játéka is segít.

Francois Cluzet által játszott Phillipe egy gazdag arisztokrata, aki egy súlyos ejtőernyős baleset folytán, nyaktól lefelé megbénult. Felesége meghalt, kamasz lánya jobbára a fiúkkal van elfoglalva. Mivel mozgásképtelen, ezért teljes ellátásra és segítségre szorul. Így kerül a képbe a külvárosu fenegyerek Omar Sy által játszott, második generációs bevándorló családból származó Driss, akinek a munkanélküli segélyéhez van szüksége igazolt állásra. Az, hogy ez a munka éppen egy mozgásképtelen ám hihetetlenül gazdag férfi egész napos felügyeletetét jelentené, eleinte úgy tűnik teljesen hidegen hagyja Őt...A kiállhatatalan és mogorva Phillipe sem könnyíti meg ápolóinak helyzetét, azonban Driss-sel közöttük már a kezdetek kezdetén valami megfoghatatlan kölcsönös rokonszenv alakul ki, mely aztán később a közös tiszteletig és mély barátsággá fejlődik.

Az Életrevalók, azért remek film, mert amellett, hogy remek humora van, úgy beszél mély emberi kapcsolatokról és érzelmekről, hogy közben egy pillanatig sem kételkedünk abban, hogy ez a valóság. És ennek így is kellene lennie, a valóságban is, nem csak a filmvásznon.Talán így is van.

2 megjegyzés: