2015. március 8., vasárnap

Nők és Asszonyok, óvakodjatok a Bestiától! avagy mit tehetsz az elemi szerelem ellen?



Az 5. Frankofon Filmnapok egyik sikerfilmje bizonyosan a még mindig bombaformában levő negyvenes Sophie Marceau (Házibuli)  és Francois Cluzet (Életrevalók) páros filmje az "Une rancontre" ( Egy találkozás) magyar verzióban Elemi szerelem című film.

A rendező Lisa Azuleos neve nekem nem ismerős, de annyi bizonyos, hogy a film rendezője, producere, sőt a film egyik szereplője is ( ő játssza "a" feleséget). Felvetődik tehát a kérdés, vajon nem a saját élményeit vitte-e filmre...

A sztori elsőként egy könnyed limonádénak indul. Az elvált, sikeres, negyvenes és rendkívül csinos íronő Elsa ( Sophie Marceu) egyik könyvbemutatóját követő partin megismerkedik a nála egy tizessel idősebb, sármos szintén sikeres ügyvéddel Pierre-rel. Azonnal lángol közöttük a levegő-ahogy mondani szokták. Kellemesen elflörtölnek egymással, és élvezik, hogy hatéssal vannak a másikra. A probléma csupán annyi, hogy Pierre nős, és két gyermek apja. Első kinézetre harmonikus családi életet él(ne) és esze ágában nem lenne elhagyni a családját és jól felépített életét. Ha. Hacsak nem találkozik egy igazi Ragadozóval, Elsaval, aki kiszemeli magának és hellyel-közzel mindent elkövet, hogy a férfi közelébe kerüljön. 





A film azonban egy nagyon is húsbavágó problémát mutat be. Nevezetesen azt, hogy hogyan tudja egy hosszútávú kapcsolat vagy egy házasság túlélni az állandóan jelen levő Kísértést? Szabad-e kockáztatni és engedni a vágyaknak és ezzel azt veszélyeztetni, hogy elveszítünk mindent? Vagy "az élet rövid" alapon igenis bele kell vágni és meg kell ragadni azt, amit az Élet kínál.
Mit tehet a társ aki érzi, hogy tehetetlen a fellépő veszéllyel szemben, mert nem tudja egy 15-20 éves házasságban már ugyanazt az izgalmat nyújtani kapuzárási pánikban szenvedő férjének, vagy feleségének? 

Izgalmas kérdéseket feszeget a film két jó szinésszel és egy jó rendezéssel megsépkelve, mert a film nincs rózsaszín mázzal leöntve és pont annyit és ott adagol az érzelmekből és a humorból ahol kell.

A filmet a nagy közösnégsikerre való tekintettel március 12-től játsszák a magyar mozikban! Érdemes megnézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése