2016. március 20., vasárnap

Egy őrült pillanat-avagy egy őrült jó vakáció Korzikán



Az "Egy őrült jó pillanat" című film (franciául: Une moment d'égarament) véleményem szerint Francois Cluzet és Vincent Cassel egyik jutalomjátéka, amihez kítünő hátteret biztosít a gyönyörű Korzika szigete és a két csinos fiatal és kacér lány.

 A filmet egyébként a most kezdődő francia filmhéten tervezték bemutatni, de már a nagy mozikban is látható.

Akik láttak már filmet Francois Cluzet és Vincent Cassel szereplésével azoknak ez a film némiképp csalódás, mert ugye az említett francia sztárokat olyan filmekben láthattuk, mint a La Haine, Gyűlölet, 1991-ből, vagy Francois Cluzét  az Életrevalókban. Mindenesetre két remek színészről van szó, ezért  a film élvezhető, és hát ez egy vígjáték, vagy mi.

Nekem a film nézése közben volt egy kis utóérzetem a hasonló tematikájú Gérald Dépardieu Hanta Palinta című filmje után, mivel a sztori némiképp hasonló: Az "Egy őrült jó vakáció" filmben ugyanis két ötvenes jóbarát ( Francois Cluzet és Vincent Cassel) elviszi a tizenéves kamaszodó lányaikat egy közös vakációra Korzika szigetére, ahonnan az egyikük származik és az egykori családi házat nyáron használják . Borítékolható a szituáció, hogy a két kamaszlány azonnali hisztérikus rohamot kap, amikor kiderül, hogy a vidéki házban se térerő, se wifi, se facebookozás. Ellenben döglött patkányok és gyönyörű vadromantika várja őket.

Nem kell hozzá sok, hogy a két apuka együtt borozzon a teraszon a lemenő nap fényében-egyedül- mert a lányok faképnél hagyták őket egy buli reményében.
A probléma azonban nem itt kezdődik, hanem akkor, amikor a féltékeny és lányaikat óvó apák mániákusan védeni akarják a gyermekeiket és nem veszik észre, hogy a kicsi lányaikból már fiatal felnőtt és a határaikat igencsak feszegető fiatal nők lettek.

Az óvatlan apák a lányaikkal

                                         Forrás:http://www.dailymotion.com/video/x2sf4k9 

Forró nyár van, tombolnak a hormonok ( meg a vaddisznók a kertben :-)) és az egyik este az egyikük lánya Loula kikezd az apja barátjával, aki nem mellesleg nála körülbelül harminc évvel idősebb. Az affér igen jól sikerül és Loula teljesen megszállottja lesz a férfinak, aki érthető okoknál fogva inkább felejteni szeretné az ominózus éjszakát.Innetől kezdve pedig megy a hazudozás, a takargatás és a konfliktus egyre élesébbé válik, Főleg, hogy Loula apja folyamatosan egy hatalmas vadászpuskával lövöldözik a kertben a vaddisznókra. Közben megismerjük az okokat is, a széteső házasságokat, és megértjük Loula felfokozott érzelmeit  is, amelyet a férfi iránt táplál. Külön tetszett, hogy a film egy percig sem esik az amerikai vígjátékok hibájába, ahol minden túl sok, ellenben vannak benne sokat mondó csendek, és egészen drámai pillanatok is.
A film témája egyébként érdekes kérdéseket feszeget, a határokról, a vonzalomról, a generációs konfliktusokról és a barátságról is.
Korzika gyönyörű, a két sármos francia színészen látszik, hogy élvezik a játékot Garantáltan kellemes estét okoz a film, aki beül rá. Itt az előzetese is:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése